RSS

Állásfoglalás a Duna TV Közbeszéd című rovatában elhangzottakkal kapcsolatban

18 feb

Duna TV Szerkesztősége

Tisztelt Szerkesztőség!

A február 13-i Közbeszéd műsorukban (http://videotar.mtv.hu/Videok/2013/02/13/19/Kozbeszed_2013_februar_13_.aspx) munkatársuk, Száva Enikő Peti Andrással, a marosvásárhelyi RMDSZ új elnökével beszélgetett. A beszélgetés közben Száva Enikő a marosvásárhelyi 2-es iskola névadásával kapcsolatosan is kérdezett. Peti András azt válaszolta, hogy az iskola névadásáért az RMDSZ mindent megtett, a marosvásárhelyi városi tanács egyhangúlag megszavazta a határozatot, és a névadás csak közigazgatási akadályoztatás miatt nem valósult meg.

A marosvásárhelyi 2-es iskola szülői közösségéből szerveződött Bernády akciócsoport tagjai megdöbbenéssel hallgatták a névadás kapcsán elhangzott minden valóságalapot nélkülöző nyilatkozatot, hiszen a városunkban már mindenki tudja, hogy a névadás elsősorban az RMDSZ gyenge politikai teljesítménye miatt nem valósult meg. Az iskolanévadás kudarcához fontos még hozzátenni, hogy a névadás ügyét a város civil lakossága, a fent említett iskolában tanuló szülők gyerekei indították, azért mert egy szép napon rájöttek arra, hogy az elmúlt 15 évben Marosvásárhely összes általános iskolája – az RMDSZ hallgatólagos beleegyezésével – román elnevezést kapott, miközben a város egyetlen egy iskolája sem vehetett fel magyar kultúrához kapcsolódó nevet.

A Bernády akciócsoport 2011 szeptemberében kezdte el tevékenységét. Az akciócsoport többszörös felkérése következtében RMDSZ látszatlépéseket tett ugyan, ezek közé tartozik a Peti András által felemlegetett „sikeres” városi tanácsi határozata.

Annak ellenére, hogy Peti András, mint jogász, jól tudja, hogy a 2011 decemberében meghozott határozat megszületésének pillanatától életképtelen és kivitelezhetetlen (a határozatban a folyamat elindításáról szól, nem a névadásról), sorozatosan azt hangoztatja, hogy minden rendben van a névadással, csak bizonyos érdekek miatt ezt nem alkalmazzák. Ezzel a cselekedetével Peti András sorozatosan félretájékoztatja a magyar közönséget, és azt a látszatot kelti, hogy az RMDSZ mindent megtett, és nem rajta múlt az ügy sikertelensége. Azzal a ténnyel is mindenki tisztában van, hogy a névadás ügyet azért kellett 2012-ben újraindítani, mert az RMDSZ gyenge politikai tevékenysége és hiányos jogi felkészültsége miatt az iskolanévadás ügye jogilag zsákutcába került.

2013-ban a Bernády akciócsoport a törvényes lépéseket betartva újraindította a névadás ügyét, a szülők hatékony közbenjárásával 2-es iskola vezetőségi tanácsa megszavazta végre a Bernády György nevet, ez volt azon lépések egyike, (de nem egyedüli) amely mellőzve lett a 2011-ben beterjesztett határozat kapcsán, ugyanis a többszörös civil felkérés ellenére az RMDSZ nem volt hajlandó a törvényes lépéseket követni, hanem egy elsietett tanácsi határozatot akart meghozni.

2013-ban a történelem megismétli magát. A Bernády akciócsoport, egyszóval a civilek, teljesítették a kötelezettségeit, az RMDSZ már megint elkövetett egy óriási hibát. Az iskola vezetőségi tanácsának szavazata után következő törvényes lépés a marosvásárhelyi városi névadó bizottság véleményezése.

Első körben a városi névadó bizottság nem szavazta meg a névadást, éspedig éppen azért nem sikerült ezt kivitelezni, mert a bizottság magyar többségű ugyan, de az RMDSZ egyes tagjai nem tisztelték meg jelenlétükkel a névadó bizottság gyűlését. Végül csütörtökön, 2013. február 14-én a városi névadó bizottság újratárgyalta a névadást, ezennel sikerült ezen a fórumon elfogadtatni a Dr. Bernády György megnevezést.

Ezzel az ügy még nem zárult le, még rengeteg lépés van hátra. Sajnos az elmúlt 20 évben az RMDSZ bebizonyította, hogy Marosvásárhelyen nem tud semmilyen eredményt felmutatni, ami az iskolanévadások ügyét illeti. A kétnyelvű utca-, és iskolanevek hiánya, és számtalan más, a magyar közösség jogérvényesítési lehetőségeit illető ügyben bizonyította alkalmatlanságát a közösség valós képviseletére.  A város lakossága becsapottnak érzi magát.

Végezetül kérjük a tisztelt szerkesztőséget, hogy az iskolanévadást kezdeményező és annak sikeréért rengeteget tevékenykedő civil csoport érdemeit tartsa tiszteletben, és amikor a politikusok véleményét megjelenítik a témával kapcsolatban, ismertessék a Bernády akciócsoportnak a valós tényekre épülő álláspontját is.

 Lépéseinkről naprakész információkat találnak a blogunkon: www.amibernadynk.wordpress.com

Tisztelettel,

 Szülői akciócsoport a Bernády György névadásért

Reklámok
 
2 hozzászólás

Szerző: be február 18, 2013 hüvelyk Uncategorized

 

2 responses to “Állásfoglalás a Duna TV Közbeszéd című rovatában elhangzottakkal kapcsolatban

  1. szakacs istvan

    február 19, 2013 at 11:34 de.

    Igy a helyes , ha a valos tenyallasokat kozoljuk !!! Sajnos ezert es az ezekhez hasonlo RMDSZ-t dicsoitto nyilatkozatok miatt SZENVED az erdelyi magyarsag.

     

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: