RSS

Kerekasztal-megbeszélés

18 jan

A kerekasztal-megbeszélésen, melynek helyszíne a Jazz & Blues Club volt, nagyszámú képviselettel jelent meg a magyar politikum: Markó Béla miniszterelnök-helyettest Borbély László környezetvédelmi miniszter, a Bernády Közművelődési Alapítvány elnöke képviselte. Jelen volt Borsos Károly László tanácsos, az oktatási minisztérium államtitkári irodájának kabinetfőnöke, Kelemen Atilla, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke, Brassai Zsombor ügyvezető alelnök, Lokodi Edit, a megyei tanács elnöke, Csegzi Sándor alpolgármester, Bálint István, Benedek István, Peti András, Bakos Levente és Mózes Levente városi tanácsosok, Vass Levente miniszteri tanácsos, Marosvásárhely polgármester-jelöltje. A sajtónyilvános beszélgetés elsődleges célja az volt, hogy a magyar közösség ügyeit képviselő politikusok felelősséget vállaljanak olyan ügyekben, amelyeket a közösség tagjai megfogalmaznak, és amelyek nagymértékben befolyásolják a magyar közösség jelenét és jövőjét egyaránt.

A CEMO munkatársa által moderált beszélgetésen, az akciócsoport átadta a csaknem 8000 aláírást, valamint ismertette az ÜGY hátterét, elindításának okait és elvárásaikat.

A politikusok részéről számos ígéret hangzott el, többek között az, hogy az iskola vezetőségi tanácsába magyar tanácsost delegálnak. Az RMDSZ politikusok részéről elhangzottak konkrét ígéretek, amelyek a névadás ügyet hivatottak megoldani. Ezen a beszélgetésen kiderült, hogy az iskolaszékekbe delegált személy megszavazásánál az RMDSZ-es városi tanácsosok nem tettek semmit, sőt mi több, teljes érdektelenség övezte részükről ezt a témakört. Ezzel egyidőben azt kérték a szülőktől, hogy delegáljanak magyar szülőt az iskolák vezetőségi tanácsába. Az RDMSZ tanácsosok javaslata egyáltalán nem mutatkozott életképesnek, lévén, hogy az iskolák vezetőségi tanácsaiba egyetlen egy magyar és egy magyar szülőt lehet delegálni, ez eleve kizár mindennemű – etnikai arányt megváltoztatását – megoldási lehetőséget, ehhez hozzájárul még a pedagógusok jelenléte az iskolaszékben, ahol szintén nincs lehetőség többséget szerezni, mert a tanárok aránya az egész városban hasonló, minden egyes tanintézményben többségben vannak a román nemzetiségű tanárok, ezáltal nincs lehetőség magyar többségre. Tehát az egyedüli lehetőség a helyi közigazgatás által delegált személyek lettek volna, az ő jelenlétük hozhatott volna bárminemű változást a jelenlegi helyzetben. Ezt a lehetőséget hagyták ki a marosvásárhelyi tanács RMDSZ-es tanácsosai. A kerekasztal-beszélgetésen a következő ígéretek hangzottak el a politikusok részéről

  1. A városi tanács újratárgyalja az iskolaszékekbe delegált személyeket és az RMDSZ-es tanácsosok magyar személyeket delegálnak a 2-es Számú Általános Iskola vezetőségi tanácsába.
  2. Kelemen Attila, a Maros megyei RMDSZ elnöke, tárgyalásokat kezdeményez Dorin Florea polgármesterrel.
  3. Politikai lobbytevékenység elindítása iskolanévadás céllal.

:A szülők többször megemlítették, hogy a névadásügynek van egy konkrét határideje, nem szerencsés húsz évet várni , ezért az akciócsoport a december 31-ét szabta ki mint határidőt.

A politikusok ígéretei mellett a szülők vállalták, hogy az összegyűjtött aláírásokat eljuttatják Maros megye főtanfelügyelőjéhez is. Az akciócsoport még egyszer kihangsúlyozta, hogy a névadási ügynek  december végi határidejét tiszteletben kell tartania a politiksuoknak és ez alatt az idő alatt az általuk felválllalt kötelezettségeiket teljesíteniük kell.

Médiamegjelenés

Kossuth Rádió

Erdély FM – Arcvonal

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be január 18, 2012 hüvelyk 3. hónap, 2011. novembere

 

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: